Muziektherapie, maak je hersenen sterker! (Incl video)

Muziektherapie is geen onbekende meer in de wereld van coaching. Het is meermaals bewezen dat muziektherapie voordelig is voor je stemming, gezondheid en zelfs fitheid. Wat zijn dingen die je hier zelf aan kunt doen en wat heeft het voor voordelen?

Wat doet muziek (maken) met je hersenen?

Ik kan het niet beter uitleggen dan prof. dr. Erik Scherder:

Kort samengevat: De hersendelen worden beter verbonden door muziek. Bij muziek maken heb je bijvoorbeeld emotie (rechter hersenhelft) en actie (linker helft) die samenwerken. De muziek zorgt door die communicatie in de hersendelen voor sterkere connecties en hersendelen. Kinderen met autisme die niet spraken, gingen na muziektherapie praten, en zo zijn er meer voorbeelden dat de hersenen beter worden van muziek.

Wat kan je zelf doen om de voordelen uit muziektherapie te halen?

Zelf muziek maken

Dit is de mooiste manier, als je het vanuit de hersenen bekijkt. De combinatie van zien, luisteren, anticiperen, aansturen van spieren en de emoties die erbij kunnen komen kijken, leggen en versterken verbindingen in de hersenen die erg goed voor je zijn.

Muziek luisteren

Dit heet ook wel receptieve muziektherapie, als gelet wordt op je reacties op de muziek. Het luisteren van muziek kan op heel veel manieren werken op je hersenen en gemoedstoestand.

Vaak wordt muziek luisteren gecombineerd met het versterken of ombuigen van je stemming. Als je verdrietig bent en muziek opzet die bij jou die emotie opwekt, kan het zijn dat je tranen snel over je  wangen rollen. Je helpt zo je emotie naar buiten te brengen, in plaats van het op te kroppen. Dit heeft vaak een opluchtend effect.

De andere kant is het versterken van emoties de goede kant op. Als je futloos bent en nergens zin in hebt, zet dan je favoriete actieve muziek op en je zult merken dat je zin om iets te gaan doen versterkt wordt. Ook lekker: als je bezig bent, lekkere muziek opzetten en meezingen!

Meezingen met muziek

Als je iets aan het doen bent waar je niet veel bij hoeft te denken (ik noem maar wat: stofzuigen) en je hebt muziek opstaan waarbij je meezingt, dan maakt dat niet de activiteit leuker om te doen. Het geeft je ook energie!

Meestal als ik vermoeid ’s avonds laat nog naar huis rijd vanaf grote afstand, dan zet ik muziek op waarbij ik mee kan zingen en blér ik mee uit volle borst. Na 1 nummer is alle vermoeidheid verdwenen en merk ik dat ik scherper en blijer ben dan daarvoor.

Dansen op muziek

Nog energieker is dansen op muziek. Net zoals bij het maken van muziek heb je dan de beweging die samengaat met de muziek. Erg goed voor de hersenen dus! Daarnaast train je je spieren door ze te gebruiken en komt je bloedstroom lekker op gang voor goede doorbloeding van het lichaam.

Mindfulness helpt erg bij het genieten van muziek. Lees hier mijn artikel daarover!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *