Ruzie voorkomen? 11 tips om betere relaties te hebben.

Er zijn maar weinig mensen die echt van ruzie houden. Soms is het ook moeilijk om ruzie te voorkomen. Toch is het vaak mogelijk om zelfs bij een stevig meningsverschil ruzie te voorkomen. Veel mensen hebben geen idee hoe je op deze manier een betere relatie kan op kan bouwen met je naasten. Het lijkt soms vanzelf te gaan en ruzies lijken soms vanuit het niets te komen. Daarna vraag je je misschien af: hoe kan ik de volgende keer een ruzie voorkomen? Wij geven je 11 tips!

Tip 1 ruzie voorkomen: Verplaats je eens in de ander

In een discussie heb jij vast goede argumenten voor jezelf en jouw leven, maar hoe zit het met de ander? Bekijk de wereld eens vanuit de ogen van die ander, alsof je die persoon bent. Bijvoorbeeld: je hebt misschien zelf alle tijd om eens af te spreken, maar de ander niet en dat maakt je boos. Als de ander tot over zijn of haar oren in drukke bezigheden verstrikt zit, dan begrijp je het misschien beter en heb je geen echte reden meer om ruzie te maken.

Tip 2 ruzie voorkomen: Gun de ander zijn of haar vrijheid

Door iemand het idee te geven dat je altijd meteen antwoord of aandacht wilt, kan je diegene juist wegduwen. Mensen zeggen weleens: “Wat in het vat zit, verzuurt niet.”

Vaak hebben mensen die elkaar de ruimte laten wanneer dat nodig is, de langst durende contacten. Je kan elkaar beter af en toe spreken en dan eens goed bijpraten, dan dat je elkaar vaak spreekt en niets weet te zeggen.

Tip 3 ruzie voorkomen: Bekijk eens de beste kant van de ander

Iedereen heeft zijn of haar tekortkomingen. We zijn nou eenmaal mensen, dus dat hoort erbij. Juist door te kijken naar de goede kanten van de ander, kun je vaak al de angel eruit trekken. Vaak hebben zelfs negatieve kanten een positieve kant, dus dat kan ook nog.

Tip 4 ruzie voorkomen: Accepteer mensen zoals ze zijn

Het mooie is dat iedereen is zoals hij of zij is. Zoals hiervoor genoemd heeft iedereen wel een negatieve kant. Juist door mensen te accepteren zoals ze zijn, kan je een betekenisvolle relatie opbouwen.

Tip 5 ruzie voorkomen: Wees het erover eens dat je het oneens bent

In een verhitte discussie is het vaak moeilijk. Soms kom je op een punt dat de argumenten op zijn en je beide alleen maar in herhaling valt. Omdat de één de ander per se wil overhalen, word je dan boos op elkaar met alle gevolgen van dien. Om van elkaar de accepteren dat je beide een andere mening hebt, is kracht nodig.

Tip 6 ruzie voorkomen: Geef de ander eens een compliment

Hij is simpel, maar effectief. Mensen vergeten weleens dat naasten het leuk vinden om een complimentje te krijgen. Ook als je het vaak denkt en je weet dat de ander wel weet dat je iets leuk vindt, is het altijd leuker als het uitgesproken wordt.

Tip 7 ruzie voorkomen: Zet eens de eerste stap

Als je elkaar even niet gesproken hebt, of bang bent dat iemand boos op je is, is het vaak slim om gewoon de eerste stap te zetten en contact op te nemen. Wie weet zijn er bij die ander allerlei redenen waardoor het contact opnemen niet lukt. Bijvoorbeeld: hij of zij denkt alleen aan contact opnemen als hij of zij weet dat het niet uitkomt bij jou (’s nachts). Dan is de ander blij dat je contact opneemt en is er niets aan de hand.

Tip 8 ruzie voorkomen: Geef je grenzen aan

Als iemand onwetend steeds over je grenzen loopt en weer terug, dan wordt je relatie er niet bepaald beter van. Als diegene weet wat je grenzen zijn kan hij of zij er rekening mee houden, voor zover ze het zich weten te herinneren. Helpen herinneren aan je grenzen kan ook een oplossing zijn voor de vergeetachtigen of verstrooiden.

Tip 9 ruzie voorkomen: Wees jezelf

Als je jezelf niet bent in een relatie, zal de relatie nooit authentiek en echt zijn. Jezelf spelen is een toneelstuk, waar je dan de ander in trekt.

Tip 10 ruzie voorkomen: Vul geen gaatjes met aannames, maar communiceer

Dit is erg belangrijk. Als iets gebeurt waarbij je de ander niet begrijpt, vul dan de redenen niet zelf in. De kans is groot dat je het helemaal mis hebt met ruzies als gevolg. Als je dit lang volhoudt, en dus allemaal aannames hebt gemaakt in plaats van te communiceren, kan dat een relatie helemaal verpesten. Als iets onduidelijk is, vraag om uitleg.

Tip 11 ruzie voorkomen: Doe een e-cursus “Betere relaties met iedereen

Het is niet ongewoon dat mensen moeite hebben met het houden van relaties. Meer dan 10.000 mensen hebben de e-cursus “Betere relaties met iedereen” gedaan. Deze cursus is geschreven door Frank de Moei, van Capedium Training & Coaching.

Hij is speciaal voor mensen die weten dat ze willen werken aan hun vermogen om relaties te hebben en houden, met wie dan ook. Het voorkomt dure coaching sessies van soms 95 euro per sessie, en kost in plaats daarvan op dit moment maar €59,-. Dat is omgerekend maar €0,77 per dag! Daar krijg je dan ook nog eens gratis het e-book inzicht in je kracht bij, samen met 1 gratis e-mail coaching-sessie.

Hij is zelfs zo zeker van zijn zaak, dat hij 15 dagen garantie geeft op de cursus.

ruzie voorkomen

Een paar ervaringen:

Positieve ontwikkeling

Hoi Frank, even een reactie op de cursus: ik vind de cursus goed en helder geschreven en helpt mij om de chaos van relaties te structureren. Ik verwacht van de cursus dat ik meer inzicht krijg in mezelf ten opzichte van anderen. Een positieve ontwikkeling is dat mijn vriendin en ik deze cursus als leidraad oppakken binnen onze relatie. Ook kan ik zeggen dat de relatie met de kids wat vriendelijker wordt.
RV, man

Rust in mijn gedachten

Hallo Frank, bedankt voor de inzichten die je me tot nu toe hebt gegeven. Wat het me vooral heeft opgeleverd is rust en structuur in mijn gedachten. Ik ben me bewuster van hoe ik met mensen omga. Probeer toe te passen wat de lessen me geleerd hebben, ook al is dat soms nog best moeilijk. Ik merk dat sommige praktische tips waardering van anderen oplevert, wat me energie geeft om door te gaan.
PH, vrouw

Wijze lessen

Beste Frank, dank je wel voor de wijze lessen in de cursus betere relaties met iedereen – ook deze cursus vond ik weer erg leerzaam, het gaf me veel inzichten. Ik steek er veel van op. De lessen over de verschillende persoonlijkheden waren voor mij nieuw. Vooral les 17 omgaan met negatieve mensen vond ik interessant en ook de andere lessen hebben me veel wijsheid gegeven. Vroeger liep ik ook in de kleding die mijn vriend mooi vond, dat doe ik niet meer – ik doe aan wat ik zelf wil. Relaties die energie vreten heb ik geblokkeerd. Negeren is het beste heb ik geleerd. Dus nu positief verder mijn positieve zelf en andere fijne mensen om me heen! Dank je wel Frank,
LF, vrouw

Stof tot nadenken

Hallo Frank, De cursus zet me aan het denken over relaties en hoe ik naar anderen kijk en wat ik daarin kan veranderen. Misschien moet ik accepteren dat wat ik wil eigenlijk niet bij mij past. Kortom nog een hoop stof tot nadenken en dat wordt door deze cursus zeker in gang gezet.
SB, vrouw

Geeft moed

Beste Frank, je cursussen doen mij deugd. En de cursus “Betere relaties met iedereen” was voor mij een soort bewustwordingsproces. Ergens wist ik die dingen wel, maar nu stond ik er nog eens heel bewust bij stil. Ik was er mee bezig, het gaf me nieuwe moed en ik denk dat het mijn leven zal verrijken. Dankjewel.
Es, vrouw

Heeft zijn uitwerking

Met veel plezier lees ik de mails die binnenkomen. Ik vermoed dat alles wat ik lees toch stiekem zijn uitwerking heeft. Ik merk het aan mijn reactie naar mensen toe. Met groet!
SP, vrouw

Geeft me inzicht

Mijn mening is net als de vorige cursussen heel goed. Ik vind het erg duidelijk en overzichtelijk (en vaak ook op een leuke manier) geschreven. Het geeft me inzicht en ik heb er zeker iets aan gehad.
NP, vrouw

Klik hier voor meer inhoudelijke informatie over de cursus.

love

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *